ام آر آی در بارداری جهت بررسی جفت و جنین
ارزیابی جنین و جفت با MRI در دوران بارداری می تواند اطلاعات دقیقی در مورد ساختار جفت و چسبندگی آن، جریان خون و همچنین غربالگری بیماری های مادرزادی جنین ارائه دهد اما برای همه افراد باردار الزامی نیست.
موارد کاربرد MRI در بارداری
پزشکان از ام آر آی جنین برای موارد زیر استفاده می کنند:
جهت بررسی دقیق جفت(Accreta MRI)
برای غربالگری بیماری های مادرزادی و ساختار جنین، بررسی جریان خون در رگها و عروق جنین، پیشبینی مشکلاتی است که ممکن است در طول بارداری و زایمان رخ دهد و بررسی اندام ها و ناهنجاری هایی از جمله مشکلات قلبی، مغزی و...
همه این موارد در ابتدا باید توسط تست سونوگرافی بررسی شود و در صورت شناسایی یک ناهنجاری بالقوه ام آر آی به کمک می آید.
ام آر آی جفت چیست؟
تصویربرداری تشدید مغناطیسی جنین (MRI) از یک میدان مغناطیسی قدرتمند، امواج رادیویی و یک کامپیوتر برای تولید تصاویر دقیق از جنین در داخل بدن شما استفاده می کند.
با ام آر آی جفت مشکلات مربوط به پلاسنتا(جفت) از جمله چسبندگی پی برد. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که MRI همیشه برای افراد باردار ضروری نیست و بر اساس وضعیت فرد توصیه میشود به علاوه، ام آر آی میتواند به پزشکان کمک کند تا به طور دقیقتر تعیین کنند که چگونه باید در طول بارداری و زایمان عمل کنند.
ام آر جفت چه زمانی انجام می شود؟
این تست عموما در سه ماهه اول بارداری انجام نمی شود.
قبل از هفته 24 بارداری، جفت هنوز نابالغ است و MRI در تشخیص جفت غیر طبیعی عملکرد ضعیفی دارد، در هفته های 24 تا 30 بارداری، که زمان توصیه شده برای ارزیابی MRI برای بررسی چسبندگی جفت است، جفت طبیعی سیگنال میانی همگنی را نشان می دهد و معمولاً به وضوح از رحم متمایز است که ناهمگن تر و شدیدتر است. پس از 30 هفته، سیگنال داخلی جفت با بالغ شدن جفت ناهمگن تر می شود. بنابراین، برای به حداقل رساندن خطا، این معاینه را در هفته های 24 تا 30 انجام می دهیم.
آمادگی های لازم
قبل از انجام Mri در بارداری در مورد مشکلات و بیماری ها، جراحی های اخیر، هر گونه ایمپلنت فلزی موجود در بدن(هرچند بیشتر ایمپلنت های ارتوپدی هیچ اختلالی در تصویربرداری ایجاد نمی کنند) و یا اگر سابقه آلرژی به پزشک خود و تکنسین های تصویربرداری اطلاع دهید.
می توانید در روز مقرر غذا بخورید. با این حال، توصیه می شود از نوشیدنی ها و غذاهای شیرین و کافئین دار که ممکن است باعث تحرک بیشتر جنین شوند، خودداری کنید. مگر اینکه پزشک به شما دستور دیگری بدهد، داروهای معمولی خود را طبق معمول مصرف کنید. جواهرات و اشیا فلزی همچون عینک را درآورده و لباس راحت بپوشید.
اگر کلاستروفوبیا یا اضطراب بودن در فضاهای بسته دارید، با تکنسین MRI یا رادیولوژیست مشورت کنید.
سونوگرافی یا ام آر آی جنین؟
سونوگرافی در بارداری ابزار تشخیصی اولیه جفت آکرتا است و در غربالگری جنین در سن حاملگی 18 تا 20 هفته انجام می شود. اگر جفت پایین یا جفت سرراهی در زنی با زایمان سزارین قبلی دیده شود، معاینه بعدی پس از هفته 32 بارداری برای ارزیابی قطعی تر انجام می شود.
هنگامی که در ارزیابی جنین با سونوگرافی مورد مبهمی رویت شود یا برای بیمارانی که عوامل خطر بالینی بالایی برای جفت دارند، MRI توصیه می گردد و MRI اغلب برای برنامه ریزی زایمان سزارین و هیسترکتومی حین زایمان برای به حداقل رساندن آسیب به مادر و جنین استفاده می شود و در نهایت، یافته های سونوگرافی و MRI باید همبستگی داشته باشند. و به این صورت نیست که نتیجه مستقل و متفاوتی داشته باشند.
خطرات و عوارض ام آر آی در بارداری
MRI از لگن افراد باردار بیش از 30 سال است که در تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفته است اما خوشبختانه هیچ عارضه جانبی روی جنین به جای نگذاشته است، به این دلیل که از پرتوهای یونیزان استفاده نمی کند.
با این حال، پزشکان از استفاده از مواد حاجب داخل وریدی برای MRI در دوران بارداری اجتناب می کنند. در طول معاینه، اگر جنین دائما در حال حرکت باشد، ممکن است تکنسین از یک تکنیک فوق سریع برای گرفتن سریع تصاویر استفاده کند.
کلام آخر
سونوگرافی روش تصویربرداری اولیه برای ارزیابی جفت است، اما MRI در حال حاضر نقش مهمی در تشخیص مشکلات جنین و خطرات احتمالی برای مادر قبل از زایمان ایفا می کند و به برنامه ریزی طرح درمانی و به حداقل رساندن عوارض و مرگ و میر مادر کمک شایانی می کند.
چنانچه قصد انجام این تست را دارید پیشنهاد ما به شما مرکز تصویربرداری رازی است که یکی از بهترین مراکز ام آر آی جنوب تهران و شهرری است. دستگاه MRI این مرکز از یکی از به روز ترین و دقیق ترین دستگاه های ام آر آی دنیاست و گزارش تصاویر در سریع ترین زمان ممکن توسط مجرب ترین پزشکان متخصص رادیولوژیست انجام می شود.