شنبه تا چهار شنبه 8 الی 21 | پنجشنبه 8 الی 21
02155932972

سونوگرافی نوزاد چیست؟ | سونوگرافی نوزادان در تهران

آدرس

تهران شهرری، خیابان فداییان اسلام، روبروی بیمارستان فیروزابادی، کوچه پیلغوش پلاک ۲۷

02155932972
alizadehradiology@gmail.com

ساعت کاری

شنبه - چهارشنبه8 الی 21
پنجشنبه8 الی 21
جمعهتعطیل
سونوگرافی نوزاد چیست؟ | سونوگرافی نوزادان در تهران

سونوگرافی نوزاد چیست؟ | سونوگرافی نوزادان در تهران

با یک کلیک نوبت سونوگرافی نوزاد در تهران دریافت کنید و بدانید سونوگرافی در نوزادان به چه علت انجام می شود، سونوگرافی لگن نوزاد، سونوگرافی مغز نوزاد، سونوگرافی رفلاکس معده نوزاد

  • سونوگرافی هیپ نوزاد (لگن نوزاد)
  • سونوگرافی رفلاکس نوزاد
  • سونوگرافی مغز نوزاد
  • سونوگرافی بررسی تنگی پیلور (HPS)

سونوگرافی لگن نوزاد

سونوگرافی از لگن نوزادان را می توان برای بررسی دیسپلازی رشدی هیپ یا لگن یا Developmental Dysplasia of the Hip(DDH) استفاده کرد، وضعیتی که در آن مفصل ران در دوران بارداری به طور طبیعی رشد نمی کند، و می تواند در بدو تولد نیز وجود داشته باشد. یافتن زودهنگام DDH می‌تواند عوارض طولانی‌ مدت آن را کاهش دهد، اما بیشتر اوقات این بیماری خود به خود از بین می‌رود. این اختلال در نوزادان می تواند از یک فنجان کم عمق (دیسپلازی استخوانی استابولوم) تا دررفتگی کامل با توپ سر استخوان ران کاملاً خارج از حفره باشد.
غربالگری زودهنگام برای DDH با سونوگرافی هیپ انجام می شود که می توان در نوزادان مبتلا به DDH تا سن تقریباً شش ماهگی انجام داد.

اطلاعات بیشتر در مورد سونوگرافی لگن اینجا مطالعه کنید.

سونوگرافی رفلاکس نوزاد

سونوگرافی رفلاکس نوزاد یا Gasteroesophageal Reflux(GER) که به سونوگرافی معده نوزاد هم شناخته می شود، یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی برای بررسی رفلاکس معده‌ای در نوزادان است. رفلاکس به معنی برگشت محتویات معده به مری و گلو است که ممکن است در نوزادان بسیار شایع باشد و در برخی موارد به مشکلاتی مانند اختلال در رشد و غذاخوردن، عفونت‌های تنفسی و غیره منجر شود.
رفلاکس معده در نوزادان بسیار شایع است و ممکن است در طی چند ماه اول زندگی آن‌ها اتفاق بیفتد. در واقع، به دلیل عدم تکمیل بودن سیستم گوارشی نوزادان، رفلاکس معده در آن‌ها بسیار شایع است.

در نوزادان، اعصاب و عضلاتی که برای کنترل برگشت محتویات معده به مری و گلو به کار می‌روند، هنوز به طور کامل تقویت نشده‌اند. به همین دلیل، رفلاکس معده در نوزادان بسیار شایع است و ممکن است به طور معمول تا ۱ سالگی آن‌ها ادامه داشته باشد.
بیشتر نوزادانی که رفلاکس دارند، هیچ علائم خاصی ندارند و تنها با برگشت محتویات معده به مری و گلو، علائمی مانند استفراغ، سرفه، عدم تحمل غذا و افزایش تعداد و حجم علائم قلبی-عروقی ناشی از برگشت محتویات معده به مری وجود دارد. با این حال، در برخی موارد، رفلاکس معده ممکن است به مشکلاتی مانند تب، تنگی نفس، نارسایی قلبی، اسهال و غیره منجر شود. در صورتی که نوزاد علائمی مرتبط با رفلاکس معده دارد، باید به پزشک مراجعه کنید تا برای تشخیص و درمان این مشکل اقدام کند و یا تست های تشخیصی از جمله سونوگرافی معده نوزاد دستور دهد.

دلایل انجام سونوگرافی معده نوزاد

بهعنوان یک پزشک متخصص اطفال، برای تجویز سونوگرافی معده نوزاد باید دلایلی مبتنی بر دانش و تجربه پزشکی وجود داشته باشد. برخی از دلایل تجویز سونوگرافی معده نوزاد از دید یک پزشک متخصص اطفال عبارتند از:

1. بررسی مشکلات گوارشی نوزاد: مشکلات گوارشی نوزاد مانند ترشح اسید معده، التهاب معده، نارسایی پمپ معده، هیپرتروفی پیلوری و... می‌تواند باعث بروز علائمی مانند استفراغ، تهوع، اسهال و کاهش وزن در نوزاد شود. برای تشخیص این مشکلات، سونوگرافی معده نوزاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2. بررسی علائم تنفسی: برخی از علائم تنفسی نوزادان مانند دشواری در تنفس و سرفه می‌تواند ناشی از مشکلات گوارشی باشد. در این موارد، سونوگرافی معده نوزاد می‌تواند به منظور تشخیص مشکلات گوارشی در پشته‌های نزدیک به ریه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

3. ارزیابی رشد و تغذیه نوزاد: مشکلات گوارشی در نوزادان می‌تواند باعث کاهش وزن و رشد نامناسب آن‌ها شود. برای ارزیابی رشد و تغذیه نوزاد، سونوگرافی معده نوزاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4. بررسی پس از عمل جراحی: در صورتی که نوزاد جراحی در معده و روده داشته باشد، سونوگرافی معده نوزاد به منظور بررسی وضعیت معده و روده پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

5. تشخیص بیماری‌های مرتبط با گوارش: برخی از بیماری‌های مرتبط با گوارش مانند کلیه‌های گوارشی می‌تواند باعث مشکلاتی در نوزادان شود. برای تشخیص این بیماری‌ها، سونوگرافی معده نوزاد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کلی، سونوگرافی معده نوزاد به منظور تشخیص مشکلات گوارشی و بیماری‌های مرتبط با گوارش در نوزادان مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای تشخیص دقیق‌تر مشکلات، ممکن است با سایر روش‌های تصویربرداری مانند رادیولوژی، اندوسکوپی و آزمایشات خونی همراه شود. به هر حال، دلایل تجویز سونوگرافی معده نوزاد باید با توجه به وضعیت و شرایط هر نوزاد به صورت جداگانه صورت گیرد.

سونوگرافی مغز نوزاد

سونوگرافی مغز نوزاد (Neonatal Brain Ultrasound) به عنوان یک روش تصویربرداری غیرتهاجمی برای بررسی ساختار و عملکرد مغز نوزادان استفاده می‌شود. این روش به دلیل سادگی و قابلیت اجرای آن در زمان کوتاه، امنیت بالا و بدون نیاز به تحمل درد برای نوزادان، به عنوان یکی از مهمترین روش‌های تشخیصی در پزشکی نوزادان شناخته می‌شود.

در سونوگرافی مغز نوزاد، با استفاده از یک دستگاه سونوگرافی و قرار دادن سوند بر روی سر نوزاد، تصاویری از مغز و ساختارهای اطراف آن به دست می‌آید. این تصاویر به پزشک کمک می‌کنند تا مشکلات موجود در مغز نوزادان را تشخیص دهد و برای درمان آن‌ها اقدام کند.

در مواردی که در سونوگرافی مغز نوزاد نشان داده شود که نوزاد به مشکلی در مغز خود دچار است، پزشک ممکن است برای بررسی دقیق‌تر و درمان این مشکلات، از روش‌های دیگر مانند انجام ای‌ای‌جی (EEG) و یا (MRI) استفاده کند.

دلایل انجام سونوگرافی مغز نوزاد

سونوگرافی مغز نوزاد برای بررسی بیشترین مشکلات مغزی نوزادان مانند کاهش توانایی شنوایی، اختلالات تغذیه‌ای، مشکلات تنفسی، کم‌خونی و غیره انجام می‌شود. همچنین، این روش می‌تواند برای تشخیص مشکلات مربوط به تشکیل و رشد مغز نوزاد نیز مفید باشد.

برخی از دلایل تجویز سونوگرافی مغز نوزاد عبارتند از:

1.ارزیابی سردرد و علائم بیماری های مغزی: در صورتی که نوزاد با سردرد، تشنج، کاهش وضعیت آگاهی، تغییر در رفتار، تعریق و ... مواجه است، پزشک ممکن است سونوگرافی مغز را برای بررسی علل بیماری های مغزی تجویز کند.

2. بررسی احتمال بروز ضایعات مغزی: سونوگرافی مغز نوزاد ممکن است به منظور تشخیص ضایعات مغزی و بررسی احتمال بروز مشکلات مرتبط با تشکیل سیال مغزی مورد استفاده قرار بگیرد.

3. بررسی تشخیص اولیه بیماری های اعصاب و روان: سونوگرافی مغز نوزاد برای تشخیص اولیه برخی از بیماری های اعصاب و روان مانند هیدروسفالی، اختلالات عصبی و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4. ارزیابی رشد و توسعه مغزی: در صورتی که نوزاد با وقفه در رشد و توسعه مغزی مواجه باشد، سونوگرافی مغز نوزاد به منظور ارزیابی رشد و توسعه مغزی و همچنین بررسی وضعیت سیال مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

5. بررسی پس از عمل جراحی: بعضی از جراحی های مغزی مانند درمان هیدروسفالی با استفاده از شیوه عملیاتی شانت سیال مغزی، نیاز به سونوگرافی مغز پس از عمل جراحی دارند تا وضعیت پس از جراحی بررسی شود.

به طور کلی، سونوگرافی مغز نوزاد به منظور تشخیص بیماری های مرتبط با مغز و ارزیابی رشد و توسعه مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، هر گونه تجویز باید با توجه به وضعیت خاص هر نوزاد تعیین شود و در صورت نیاز، با روش های تصویربرداری دیگر مانند MRI، PET scan و آزمایشات خونی همراه شود.

سونوگرافی بررسی تنگی پیلور (HPS)

سونوگرافی، یکی از روش‌های تصویربرداری پزشکی است که می‌تواند برای بررسی تنگی پیلور نوزاد مورد استفاده قرار بگیرد.

پیلور یا دوازده‌انگشتی (Duodenum)، یکی از قسمت‌های مهم دستگاه گوارش است که در ادامه معده قرار دارد و به کمک عضلات خود برای هضم غذا و جداسازی مواد مغذی از آن کمک می‌کند. پیلور یکی از محل‌های پرخطر برای بروز بیماری‌های گوارشی است و ممکن است به علت خونریزی، التهاب، تنگی یا تورم مشکلاتی برای فرد به وجود آورد.

تنگی پیلور، به معنای تنگ شدن مجرای پیلور است که می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند درد شکم، سوء هاضمه، استفراغ و کاهش وزن شود.این مشکل ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله التهاب، عفونت، آسیب‌ها، تشکیل قرنیه، رشد غیرطبیعی بافت‌های داخلی و یا وجود عوارض بعد از جراحی پیش بیاید.

در سونوگرافی بررسی تنگی پیلور، با استفاده از امواج فراصوتی، تصاویری از داخل بدن نوزاد ایجاد می‌شود و پزشک تصاویر را بررسی می‌کند تا تنگی پیلور را تشخیص دهد.

برای انجام سونوگرافی برای بررسی تنگی پیلور نوزاد، نوزاد در حالت خوابیده قرار می‌گیرد و پروب سونوگرافی بر روی ناحیه معده و دوازده‌انگشتی قرار می‌گیرد. سپس با استفاده از امواج فراصوتی، تصاویری از داخل بدن نوزاد ایجاد می‌شود و پزشک تصاویر را بررسی می‌کند تا تنگی پیلور را تشخیص دهد.

استفاده از سونوگرافی برای بررسی تنگی پیلور نوزاد، یک روش غیرتهاجمی است که نیاز به هیچ گونه بیهوشی یا تحمل درد ندارد. با این حال، دقت این روش در تشخیص تنگی پیلور، نسبت به روش‌های دیگری مانند اندوسکوپی (یک روش تصویربرداری داخلی) کمتر است. بنابراین، در صورتی که سونوگرافی نتایج مطمئنی ندهد، پزشک ممکن است روش‌های دیگری را برای تشخیص دقیق تنگی پیلور نوزاد توصیه کند.

در کل، برای بررسی تنگی پیلور نوزاد، پزشک شما باید برای تعیین روش مناسب برای نوزاد شما، ارزیابی دقیقی انجام دهد و تصمیم بگیرد که آیا سونوگرافی یا روش‌های دیگری برای بررسی تنگی پیلور نوزاد مناسب است.

آمادگی های قبل از سونوگرافی های نوزادان

سونوگرافی هیپ نوزاد: قبل از انجام این سونوگرافی نیاز به انجام کار خاصی نیست فقط توصیه می شود برای کسب نتیجه بهتر قبل از 6 ماهگی نوزاد این تست انجام شود.

سونوگرافی مغز نوزاد: برای انجام سونوگرافی مغز نوزاد هم هیچگونه آمادگی به خصوصی احتیاج نیست فقط بهتر است نوزاد سیر خورده باشد و در حالت آرام باشد.

سونوگرافی رفلاکس نوزاد و HPS: این دو سونگرافی عموما با هم تجویز می شوند، برای انجام این سونوگرافی ها توصیه می شود به نوزاد کمی آب قند خورانیده شود و سپس سونوگرافی HPS برای بررسی وضعیت پیلور نوزاد انجام می شود، و در مرحله بعدی به نوزاد شیر داده و سپس سونوگرافی رفلاکس انجام می شود.

خوشبختانه مرکز تصویربرداری رازی به‌عنوان یکی از بهترین مرکز سونوگرافی در شهرری و جنوب تهران با کادر حرفه‌ای و تجهیزات به‌روز خود امکان انجام این نوع سونوگرافی را برای همگان دارد.